Genomineerden shortlist

Het is zover: de genomineerden voor de shortlist zijn bekend! Hieronder vind je het overzicht van de 5 genomineerde schrijvers die met hun boek meedingen naar de titel ‘Z-O-U-T Schrijver van het Jaar 2018’. Tot en met 16 maart kun je op deze pagina je stem uitbrengen op jouw favoriete boek. Wie gaat er op 22 maart naar huis met die felbegeerde titel?

Shortlist 2018 (op alfabetische volgorde)

Greet Beukenkamp – Mijn onvergetelijke ontvoerder
[Amerongen]
Thriller over het zogenaamde ‘Stockholmsyndroom’. Daphne, de hoofdpersoon wordt ontvoerd met als reden losgeld. Ze staat doodsangsten uit en is constant op haar hoede. Met de jongste ontvoerder ontstaat een band. Hij maakt contact en doorbreekt haar eenzaamheid. Een verhaal over angst, misdaad en liefde.
Genre: fictie; young adult thriller 
9200000071910227


Maarten van Bommel – Reis door de Sahara
[Driebergen]
Een op waarheid gebaseerd verhaal over drie ruziemakende mannen die als volstrekte amateurs en met te weinig geld op zak de meest onherbergzame woestijn van Afrika bereizen. Vanuit het winterse Lunteren vertrekken ze in 1951 in een VW Kever naar het koloniale Algerije, met als einddoel de havenstad Lagos. Het begint als een onschuldig reisverhaal, waarin steden, hotels, landschappen en Arabische folklore aan bod komen. Maar als de mannen een mysterieuze talisman uit het woestijnzand trekken, lijkt dit mystieke object invloed te krijgen op de reis. Vanaf dat moment wijkt de normaliteit voor het bizarre. Ze raken in de greep van wonderlijke gebeurtenissen en staan oog in oog met de dood. De onderlinge spanning loopt uit de hand en een van de mannen wordt zonder een cent op zak in een woestijnstadje achtergelaten en daarmee overgeleverd aan de grillen van het lot.
Genre: fictie


Jan Mulder – Major Taylor raast door Nederland
[Maarn]
Verhaal over de eerste zwarte wielrenner Marshall Walter Taylor. Hij was de snelste wielrenner ter wereld. Hij was Amerikaan en zwart en werd ‘de vliegende neger’ genoemd. Hij vloog op zijn fiets door Amerika en door Nederland, waar hij in 1902 duelleerde met de beste vaderlandse wielrenners.
Genre: non-fictie ; wielrennen; geschiedenis

486084


Harry Stegeman – Langs de Nederrijn : natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede
[Wijk bij Duurstede]
Lees- en kijkboek over de rijke natuur, cultuur en ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn en het omringende landschap, van Veluwezoom, Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug tot Kromme Rijngebied en Betuwe.
Het rivierenland bepaalt bij uitstek het gezicht van ons land. De kalm stromende rivier, de slingerende dijken. De intimiteit van de dorpjes achter de dijk, de kerktorens in de verte. De uiterwaarden, de steenfabrieken, de oude veerhuizen. ­
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis

image001


Annet Werkhoven – Aan de Stichtse Lustwarande : bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s – deel 1
[Driebergen]
Deel 1 van de 3 delige serie [deel 3 nnv] waarin zoveel mogelijk bekende en onbekende landgoederen, buitens en villa’s in de omgeving van de Stichtse Lustwarande beschreven worden.
Historica Annet Werkhoven schetst de ontstaansgeschiedenis van de gebouwen en de geschiedenis van de bewoners en gebruikers.
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis

Annet Werkhoven – Aan de Stichtse Lustwarande : bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s – deel 2
[Driebergen]
Deel 2 van de 3 delige serie [deel 3 nnv] waarin zoveel mogelijk bekende en onbekende landgoederen, buitens en villa’s in de omgeving van de Stichtse Lustwarande beschreven worden.
Historica Annet Werkhoven schetst de ontstaansgeschiedenis van de gebouwen en de geschiedenis van de bewoners en gebruikers.
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis