Longlist 2017 – Archief

Longlist 2017

jan-bakkenesJan Bakkenes – Project Sylvia
[Wijk bij Duurstede]

De vakantie van Johan liep anders dan hij ooit had durven dromen. Nadat de Nederlandse Veiligheidsdienst ontdekte dat er door bevriende landen was ingebroken werd de beveiliging aangepast. De Mossad startte een tegenactie. Deel daarvan was het ontvoeren van de systeembeheerder, de vriend van Johan. Als deze poging mislukt, wordt diens zus gegijzeld. Als zij plots in Tel-Aviv opduikt, besluit Johan er achteraan te reizen. Door een fout van een van de kidons, komt de ware toedracht van de Bijlmer-ramp aan het licht. De Palestijnen hebben ook een appeltje te schillen met de Mossad en Johan komt er middenin.

Genre: fictie; spanning


istori kitaSimone Berger – Istori Kita : jouw familiegeschiedenis
[Doorn]

Een boek vol herinneringen en nostalgie over Nederlands Indië. Soms werken de oude foto’s en de tekst als een tijdmachine. Ze brengen je terug naar het leven in de kolonie. Istori Kita is een leidraad om de geschiedenis van de kolonie vast te leggen. Het is tevens een ‘doe-boek’ of hulpmiddel om de dialoog te starten tussen (klein)kinderen en hun (groot)ouder(s) en ‘het Indisch en Molukse zwijgen’ te doorbreken. Of om samen de hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen.

genre: non-fictie; koloniale geschiedenis


john-beringenJohn Beringen – Magistrale manoeuvres in Moskou
[Wijk bij Duurstede]

Eerste deel uit de Fred Huizinga-serie, waarin de hoofdpersoon Fred Huizinga, werkzaam in het transportbedrijf van zijn vader, en met vrienden, betrokken raakt in vreemde en angstaanjagende zaken rond de samenwerking met een transportbedrijf in Moskou.

De schrijver werd bekend door zijn boek ‘Het verschijnsel Bob Evers. De unieke opzet van de Bob Evers serie inspireerde de schrijver tot deze eigen serie.

Genre: fictie; spanning


greet-beukenkampGreet Beukenkamp – De jongen achter het masker
[Amerongen]

Na het overlijden van de jonge farao Toetankhamon breekt een onzekere tijd aan. Zijn min Maïa probeert hierin de jonge weduwe Ankjesenamon bij te staan.

Genre: fictie; jongerenroman; historisch

 

 


Afbeeldingsresultaat voor André Droogers - Boodschap aan elkaarAndré Droogers – Boodschap aan elkaar
[Driebergen]

In dit boek worden zingevingsvragen belicht door allerlei mensen, oud en jong, en uit verschillende generaties. In een tijd waarin het met elkaar in gesprek gaan steeds meer wordt teruggedrongen, is het een uniek initiatief, waaruit duidelijk wordt dat hoe verschillend er over zaken gedacht mag worden, het gesprek wezenlijk is en mensen dichter bij elkaar brengt en milder maakt in het beoordelen van wat andere denken of doen.

Genre: non-fictie; geloofsbeleving

 


wiekslag van de garoeda

J.W. van Ee – De wiekslag van de garoeda
[Doorn]
De wiekslag van de garoeda bevat 23 liederen van de verlichte zwervende Tibetaanse monnik Zhabkar over bevrijding/verlichting.
In deze liederen neemt hij je bij de hand om stap voor stap te laten zien hoe je de geest kunt trainen. Deze training heeft ten doel om ‘het moeten’ los te laten, d.w.z. de fictieve noodzakelijkheden waarmee ons leven vol zit, van dit hoort zo, dat mag niet en zo voort achter je te laten. Zhabkar laat zien hoe je voorbij de bedachte orde van onze maatschappij kunt komen, maar van ook de religieuze bedachte ordes, ook de bedachte orde die je zelf in jezelf hebt geïnstalleerd. Dat is bevrijding.
Genre: non-fictie; Oosterse filosofie

zeg maar ja

Margreet Feenstra – Zeg maar ja tegen theatersport en improvisatietheater
[Wijk bij Duurstede]

Theatersport of improvisatietoneel is mede dankzij succesvolle televisieprogramma [De vloer op) bij veel Nederlanders een populaire vrijetijdsbesteding. In dit boek beschrijft de auteur haar eigen ervaringen met improvisatie en laat daar allerlei aspecten van aan bod komen. Haar eigen ervaringen worden afgewisseld met interviews met spelers en docenten.

Genre: non-fictie; theater en film


adriaan-hoogendijkAdriaan Hoogendijk – Bezielend coachen : fundamenteel, compleet, toegankelijk
[Doorn]

\Inleiding voor de praktijk van coaching. In twaalf hoofdstukken wordt ingegaan op de vraag wat coachen is, wat bezieling is, welke lijnen in de persoonlijke ontwikkelingen van mensen zitten, hoe een oriënterend gesprek kan worden aangepakt, wat loopbaan coaching is en bevat een reeks coachingsopdrachten. De auteur is zelf werkzaam als executive coach, loopbaancoach en relatiecoach.

Genre: non-fictie; coaching (bedrijf en beroep)

 


Afbeeldingsresultaat voor Denise Hulst & Marjan Crabtree - Lanceren kan je lerenDenise Hulst & Marjan Crabtree  – Lanceren kan je leren 
[Maarn]

Leer hoe je een langdurige relatie met je potentiële klanten opbouwt en hoe je meer omzet genereert door slimmer te communiceren met behulp van een beproefde strategie. Je krijgt inzicht in de prikkels die een rol spelen in het verkoopproces en hoe je die optimaal inzet zodat deze je potentiële kopers helpen om een goede aankoopbeslissing te nemen.

Genre: non-fictie; e-business


liefde voor het festivalHerma Klaassen – Liefde voor het festival
[Leersum]
Een boek met een soundtrack. De zanger van My Perfect Romance, James, raakt bewusteloos op een festival. Hij heeft de verkeerde dosis van zijn medicijnen genomen. De komende acht uur moet hij nauw in de gaten gehouden worden en mag hij niet slapen. Lara is een van de organisatoren van het festival en krijgt van de directeur de taak om op James te passen. Zij is de meest geschikte persoon om deze taak op zich te nemen. Er is alleen één probleem: ze heeft een hekel aan James en is absoluut niet blij met deze taak. Worden deze acht uur een hel voor Lara? Het wordt in ieder geval een avontuur vol met actie, geweld, een zomerse festival sfeer, liefde en veel muziek. Met ieder hoofdstuk een bijpassend nummer van een festivalartiest. De playlist is beschikbaar via Spotify.
Genre: fictie; young-adult

huismusharrieMarije Koopmans – Huismus Harrie
[Wijk bij Duurstede]

Harrie is een doodgewone huismus. Alleen is Harrie nogal onhandig en gaat er vaak iets mis. Maar soms komt die onhandigheid goed van pas, want er zijn ook musjes die dat heel grappig vinden.

Genre: fictie jeugd; prentenboek (4+)


jan-kouwenhoven

Jan Kouwenhoven – Als littekens jeuken
[Wijk bij Duurstede]

Een man die als kind is misbruikt, krijgt jaren later te maken met een geraffineerde wraakactie van een oud-klasgenote die hij vroeger behoorlijk heeft gepest.

Genre: fictie; psychologisch

 

 


ad-van-de-lisdonkAd van Lisdonk – Het Amazoneconflict
[Driebergen]

Het derde deel in de serie over het Amazoneverbond, een genootschap van militante vrouwen, wat alles in het werk stelt om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen. Daarbij ontzien ze niets of niemand. Vervolg op Het Amazonevervond en Het Amazone offensief.

Genre: fictie; spanning

 


rosas-diaryIngrid Medema – Rosa’s diary
[Leersum]

Vierde deel in de serie Supergezellige meidenserie. Hoofdpersoon Rosa en haar vriendin Maartje gaan kamperen. Rosa heeft nu zelf een mobiele telefoon en ze gaat haar reis en belevenissen vastleggen in een videodagboek. De telefoon in het voorvakje van haar rugtas is dus onmisbaar tijdens de vakantie!
Maar wat een ramp … Door dat filmen met haar telefoon vergeet Rosa haar rugtas. Daar zitten al haar belangrijke spullen in! Nergens is de tas te vinden, totdat Rosa en Maartje een meisje uit het dorp met de rugtas zien lopen. Is zij de dief? Hoe kunnen ze de tas terugkrijgen? En waarom wordt het meisje zo ontzettend boos op hen?

Genre: fictie jeugd [9+]


elly-molenaarElly Molenaar – Opgevreten, uitgespuugd
[Rhenen]

Opgevreten, uitgespuugd vertelt het eigentijdse verhaal van twee tegenpolen en hun zoektocht naar ware liefde. Romantiek met een rauw randje.
De wereld van freelance journaliste Madelon stort in wanneer ze erachter komt dat ‘haar’ Dennis haar bedriegt met een andere vrouw. Al tien jaar lang hebben ze een relatie en nu is daar een ander.
Twee vrouwen, twee gekrenkte harten. Madelon, de onzekere, iets te dikke dertiger versus de mooie, vrijgevochten en zelfverzekerde Christine, pas 23 jaar oud. Twee totaal verschillende vrouwen, beiden met een heel ander leven, maar verbonden door één enkele man: Dennis.

Genre: fictie; romantisch


rebacca-onderstal

Rebecca Onderstal – Mooi niet alleen : het complexe en complete leven van een single
[Cothen]

Een boek over de verschillende kanten van een leven als single: de inspirerende, moeilijke en gelukkige kanten ervan.

Genre: non-fictie; alleenstaanden (mens en maatschappij)

 

 


Afbeeldingsresultaat voor Bert Overbeek - Mannen en/of vrouwen : diversiteit op de werkvloerBert Overbeek – Mannen en/of vrouwen : diversiteit op de werkvloer

[Doorn]

Verschillen tussen mannen en vrouwen hoeven niet verdoezeld te worden. Gelijkwaardigheid is niet per se hetzelfde als gelijk zijn aan elkaar. Aandacht voor de man-vrouwverschillen in de volksmond en tradities en in modern onderzoek. Wat zijn de effecten op de werkvloer van hormonen en van leeftijdsverschillen? Via praktische en relevante voorbeelden laat de auteur de verschillen zien tussen beide sekses.

Genre: non-fictie; bedrijfssociologie

 


image001

Marian Rijk – Polderpioniers
[Leersum]

Familiegeschiedenis van de schrijfster, van wie de grootouders behoorden tot de eerste boeren die zich in de jaren dertig in de pas drooggevallen Wieringermeerpolder vestigden.

Genre: non-fictie; sociale geschiedenis

 

 


roeland-schweizerRoeland Schweitzer & Willem Wansink– Iedereen journalist
[Amerongen]

Iedereen speelt tegenwoordig ‘journalist’: het mobieltje is camera, toetsenbord, zoekmachine en archief in één. Daarover gaat Iedereen journalist. De informatie die via sociale media zoals Twitter en Facebook op de burger afkomt, is ongecheckt en vaak vooringenomen. Verdwijnt daardoor de klassieke journalistiek? Nee, die is harder nodig dan ooit. Want journalistiek is een vak. Betrouwbare journalisten selecteren en plaatsen informatie in een context. Zij hebben spelregels en passen hoor- en wederhoor toe. Voor een levendige democratie zijn onafhankelijke informatie en toelichting onmisbaar.

Genre: non-fictie; journalistiek (communicatie)

 


aart-stigterAart Stigter – Hardlopen, mijn leven : over veertig jaar liefde voor lopen
[DOORN]

Op elfjarige leeftijd won de schrijver al zijn eerste prijs bij het hardlopen en bijna vijftig jaar later staat hij nog steeds regelmatig op het podium. Aart Stigter liep in totaal ruim duizend wedstrijden waarvan hij er 356 won. In dit boek ontvouwt hij hoe het hem lukt veertig jaar lang prestaties op niveau te leveren én plezier in het hardlopen te houden. Inclusief trainingstips van de schrijver.

Genre: non-fictie; sport en spel


Afbeeldingsresultaat voor Korine van Veldhuijsen - Hoe overleef ik mijn doodKorine van Veldhuijsen – Hoe overleef ik mijn dood
[Doorn]
Interviews met vertegenwoordigers uit diverse levensbeschouwlijke stromingen over de zin en betekenis van het lijden, en met een aantal mensen die op het punt staan te overlijden.
Genre: non-fictie; geestelijk leven