Genomineerden shortlist

De genomineerden op de shortlist voor de verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar 2019 zijn:

Martin Boetselaar – Verstoten

Wijk bij Duurstede

Een man die na zijn echtscheiding het co-ouderschap heeft gekregen over zijn twee dochters, belandt in een hevig conflict als zijn ex-vrouw met haar nieuwe partner hem ten onrechte beschuldigt van kindermishandeling.

Genre: psychologische roman

Ingrid Hoogendijk – Ons gaat het in ieder geval nog goed : een Nederlandse familie in Oost-Pruisen 1920-1946

Driebergen

Geschiedenis van een Nederlandse familie die in 1922 in het bezit kwam van en landgoed in Oost-Pruisen, daar het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog meemaakte en na 1946 door de Russen werd verdreven.

Genre: non-fictie: geschiedenis

Ronald van der Pol – De blauwe sleutel

Wijk bij Duurstede

De Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden, bekend uit eerder werk van de auteur (1962), onderzoeken een aantal moorden op mannen die als studenten de quasi loge (geïnspireerd op de vrijmetselarij) “De blauwe sleutel’  hebben opgericht. Deze ‘loge’ is uitgegroeid tot een criminele organisatie, waar ook journalist Peter van Kralingen in geïnteresseerd is, die hiermee zijn leven op het spel zet. Rechercheur Van der Linden blijkt meer betrokken dan aanvankelijk gedacht, zo ontdekt Van Dongen.

Genre: fictie; thriller

Marian Rijk – Eeuw in versnelling : hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde

Leersum

Geschiedenis van de ontwikkeling van de fiets en de maatschappelijke gevolgen daarvan. Met de nadruk op de Nederlandse fabriek Gazelle en de familie die deze fabriek tot bloei heeft gebracht.

Genre: non-fictie: sociale geschiedenis

Soraya Vink – Persona

Wijk bij Duurstede

Door een mislukte actie is rechercheur Elvira Selas gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen en tijdelijk van de radar te verdwijnen. Na een jaar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze een laatste kans krijgt op de afdeling Zware Criminaliteit.
De zaak waarmee ze start is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart met een Latijnse tekst gevonden. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar?

Genre: fictie: thriller