Longlist 2020

Hieronder staan alle ingezonden boeken, de longlist van 2020.
Bekijk hier de longlist van 2019.


Caroline Bles – Streep
[Rhenen]

Autobiografisch verhaal. Bij de schrijfster wordt een kwaadaardige tumor werd ontdekt. In één klap was alles anders en beheerste onzekerheid haar leven. Maar gelukkig waren er ook lichtpuntjes. In Streep wordt de lezer meegenomen in het eerste jaar na de diagnose en de voorbereidingen op een bijzondere halve marathon.
 
Genre: non-fictie

Maarten van Bommel & Ilse Panis – Roze sokken
[Driebergen]
 
Gescheiden en vruchteloos datend sleept Isa zich naar een feestje van een protserige zakenrelatie. Ze kent er niemand en net als ze denkt: dit wordt me te ongemakkelijk, botst ze tegen Viktor op. Viktor is een verloren gewaande vriend, die inmiddels zijn brood verdient als privédetective. Het knettert en knispert tussen die twee en ze belanden in bed. Bij het krieken van de dag vertrekt Viktor, maar niet zonder een psychologisch bommetje te laten ontploffen. Het lijkt een onschuldige vraag, maar bij Isa woelt het een lang verdrongen verleden op: ‘Zie je Ollie nog wel eens?’ Vanaf dat moment wordt Isa geplaagd door een innerlijke onrust, en wordt ze gedwongen om met haar onverwerkte verleden in het reine te komen.
 
Genre: fictie

Mariska Cornelissen – Nog niet gevloerd
[Driebergen]
 
De auteur zoomt dieper in op de periode die voorafgaat aan een burn-out, de bijna-burn-outfase. De patronen die uit de bijna-burn-outperiode naar voren komen worden verbonden met de inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek naar kwetsbaarheid, moed en leiderschap van bestsellerauteur Brené Brown.
Nog niet gevloerd geeft sleutels voor medewerkers en leidinggevenden om de kans op uitval door burn-out drastisch te beperken. 
 
Genre: non-fictie; burn-out

Jan van der Greef – Onbegrensd leven : de kracht van passie en verbeelding
[Driebergen]
In 18 hoofdstukken vertelt natuurfotograaf Jan van der Greef op levendige wijze hoe hij via een vogelboek van Ome Willem, en allerlei mooie maar ook minder mooie ervaringen tijdens zijn jeugd en in zijn verdere leven, gekomen is tot de gepassioneerd fotograaf van vandaag. 
 
Genre: non-fictie


Jan van der Greef – Voorbij de Eenheid (Beyond Oneness)
Driebergen
 
Het boek Beyond Oneness bevat de Nederlandse vertaling als bijlage ( evenals 6 andere talen). Het is het levenswerk van Jan van der Greef. In de natuur ervaart hij een uniek eenheidsgevoel, wat hij in dit kunstzinnige boek weergeeft als visuele poëzie. Over de grenzen van zijn wetenschappelijke en filosofische werk werpt hij via de kunst van verbeelding een mystieke blik in de eeuwigheid. Impressionistische en abstracte natuurfotografie bieden een ingang om weg te dromen in de ruimte- en tijdloze dimensie; het onbeschrijfelijke, dat oneindig veel groter is dan onszelf, een bron van hoop en vertrouwen. De boeken Onbegrensd Leven (staat ook op deze longlist) en Voorbij de Eenheid vullen elkaar aan en kunnen als een geheel gezien worden, maar kunnen ook goed los van elkaar bestaan.
 
Genre: non-fictie


Antoinette Kalkman – Bonuszoon
[Elst]
 
Een vrouw, van wie bekend was dat ze een hekel aan haar buurjongen had, belandt in de cel omdat ze wordt verdacht van het al dan niet bewust doodrijden van de jongen.
 
Genre: fictie

Suze Korver – Over verlies, overwinnen en liefde : in beeld en woord
[Rhenen]
 
Door een bacteriële infectie verloor de schrijfster in korte tijd haar onderbenen en beide handen door amputatie. De gebeurtenis was de aanleiding voor het maken van gedichten over de eerste 24 maanden na deze ingrijpende gebeurtenis. Een aantal jaren later startte Suze Korver met met het maken van schilderijen bij de gedichten.
De 24 schilderijen, tezamen met de 24 gedichten, geven een beeld van een zeer emotionele periode in haar leven.
 
Genre: gedichten

Jeroen van Teeffelen – Het maakbare uur
[Driebergen]

Waar wetenschap en sportieve ambitie samenkomen.
Het verbreken van het werelduurrecord is een prestigieuze prestatie in de wielersport. Het record staat op naam van voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins met een afstand van 54,526 kilometer. Voor hem hadden grote renners als Fausto Coppi, Eddy Merckx en Miguel Indurain het record in handen. Opmerkelijk was het daarom dat de Nederlandse amateur Dion Beukeboom in 2018 een poging ondernam. Het idee hiervoor kwam niet zozeer van de renner zelf maar van zijn coach, die uitgerekend had dat Beukeboom de ideale atleet was om het magische uur te verbeteren.
Het riep bij journalist Jurgen van Teeffelen de vraag op in hoeverre de wetenschap de moderne wielersport dicteert en of een wielerprestatie als het werelduurrecord geregisseerd kan worden. Op zoek naar het antwoord verbleef Van Teeffelen een jaar lang in het spoor van Team Beukeboom en verdiepte zich in windtunnels, vermogens, diepgaan en mentale strategieën

Genre: non-fictie; wielrennen

Luit van der Tuuk – Lof en laster : vrouwen in de vroege middeleeuwen
[Driebergen]
 
Over middeleeuwse vrouwen zijn veel minder bronnen te vinden dan over mannen. Desalniettemin maakt Luit van der Tuuk in ‘Lof en laster’ duidelijk dat vroegmiddeleeuwse vrouwen veerkrachtig, vindingrijk en bekwaam waren. Bovendien waren ze in staat (politieke) macht, kennis en creativiteit buiten de huiselijke sfeer uit te oefenen. Van der Tuuk reconstrueert in dit boek de levens van adelijke en gewone vrouwen. Op basis van archeologisch bewijs en geschreven bronnen ontstaat het beeld van krachtige vrouwen, in een periode waarin de macht van de kerk voortdurend toenam.
 
Genre: non-fictie


Jana Verboom – Eet driekwart
[Leersum]
 
Dit is geen dieetboek. Er staan geen recepten in en geen ge- of verboden, en je hoeft ook geen voedseldagboek bij te houden of calorieën te tellen. Dit boek helpt je door middel van oefeningen en opdrachten, om de kennis die al in je zit naar boven te halen en toe te passen. Door 100 dagen lang dagelijks te schrijven in het werkboek-gedeelte lukt het je om oude gewoonten en patronen te doorbreken en blijvend af te vallen.
 
Genre: non-fictie

Cees de Vries – Zeemansgraf op de Wildevaart
[Leersum]
 
Douwe is een oorlogskind en moest zijn vader de eerste jaren van zijn leven missen. Na diens terugkomst in het gezin wilde de klik niet echt meer komen. Om het ouderlijke huis zo snel mogelijk te kunnen ontvluchten, volgt Douwe een opleiding tot banketbakker en kiest hij – zodra dat kan – voor een baantje bij een scheepsvaartmaatschappij. Dan begint voor Douwe een avontuurlijk leven. Het brengt hem van schip naar schip, van kombuis naar kombuis. Hij vertelt over het leven aan boord, over korte lontjes, vechtpartijen en kameraadschap
 
Genre: fictie

Egbert Wolleswinkel – De boerderijen in Renswoude : eigendom en bewoning door de eeuwen heen
[Renswoude]


Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de historische vereniging Oud-Renswoude is het jubileumboek ‘De boerderijen van Renswoude. Eigendom en bewoning door de eeuwen heen’ uitgekomen. 
 
Het goed gedocumenteerde boek telt 688 bladzijden met daarin 621 afbeeldingen, voor een deel in kleur. Een van de bezitters zei: ,,Ik lees en bekijk boerderij voor boerderij. De eerste drie heb ik al gehad, fantastisch”. 
 
Genre: non-fictie