Longlist 2018 – Archief

Longlist 2018

Hieronder komen alle ingezonden boeken van de longlist van 2018 te staan.
Bekijk hier de longlist van 2017.


Anna Beeftink – Weeffout
[Amerongen]
Psychologische roman over de levens van drie generaties uit een welgestelde Amerikaanse familie. Het speelt in de jaren 1925 tot 1995. Onderwerpen als kunstroof, huiselijk geweld, adoptie, drugshandel en alcoholverslaving spelen een rol tegen de achtergrond van de gebeurtenissen uit de 20e eeuw.
Genre: fictie

9200000078746007


Greet Beukenkamp – Mijn onvergetelijke ontvoerder
[Amerongen]
Thriller over het zogenaamde ‘Stockholmsyndroom’. Daphne, de hoofdpersoon wordt ontvoerd met als reden losgeld. Ze staat doodsangsten uit en is constant op haar hoede. Met de jongste ontvoerder ontstaat een band. Hij maakt contact en doorbreekt haar eenzaamheid. Een verhaal over angst, misdaad en liefde.
Genre: fictie; young adult thriller 
9200000071910227


Maarten van Bommel – Reis door de Sahara
[Driebergen]
Een op waarheid gebaseerd verhaal over drie ruziemakende mannen die als volstrekte amateurs en met te weinig geld op zak de meest onherbergzame woestijn van Afrika bereizen. Vanuit het winterse Lunteren vertrekken ze in 1951 in een VW Kever naar het koloniale Algerije, met als einddoel de havenstad Lagos. Het begint als een onschuldig reisverhaal, waarin steden, hotels, landschappen en Arabische folklore aan bod komen. Maar als de mannen een mysterieuze talisman uit het woestijnzand trekken, lijkt dit mystieke object invloed te krijgen op de reis. Vanaf dat moment wijkt de normaliteit voor het bizarre. Ze raken in de greep van wonderlijke gebeurtenissen en staan oog in oog met de dood. De onderlinge spanning loopt uit de hand en een van de mannen wordt zonder een cent op zak in een woestijnstadje achtergelaten en daarmee overgeleverd aan de grillen van het lot.
Genre: fictie


Leen Dekker – Dirck van Baburen: Schilder van wereldfaam
[Wijk bij Duurstede]
Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling Dick van Baburen komt thuis, Kasteel Duurstede en Museum Dorestad, Wijk bij Duurstede, 9 april – 4 juni 2017. Een eerbetoon aan de in of omstreeks 1593 in Wijk bij Duurstede geboren kunstschilder Dirck van Baburen. Van Baburen is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Utrechtse caravaggisme. Al op jonge leeftijd vertrekt hij, zoals veel kunstenaars toentertijd, naar Italië waar hij in de ban raakt van het werk van Caravaggio, de grootmeester van de Italiaanse barokschilderkunst.
Genre: non-fictie; schilderkunst

DvB


Jake Ertan – Het geheim van Prins S.
[Wijk bij Duurstede]
Wat als je als prinses liever een prins wilt zijn. De schrijver dicht op traiditionele wijze een sprookje met een niet-traditioneel onderwerp. Het is tevens een zoektocht naar acceptatie. Het sprookje laat zien dat dingen kunnen veranderen en dat iedereen gelukkig mag en kan worden.
Genre: fictie jeugd

9789402237009


Frank Flippo – Van het pad
[Doorn]
Als ervaren reiziger én met onblusbare nieuwsgierigheid leidt de schrijver de lezer naar alle uithoeken van de wereld en daar observeert hij de plaatselijke gebruiken zoals een kunstkenner een juist ontdekt schilderij onderzoekt.
Genre: non-fictie; reisverhalen

image003


Albert Klok – Geloof en levenskracht : de weg van vertrouwen, waarheid en wetenschap naar welzijn
[Leersum]
Geloof en Levenskracht worden in dit boek naast elkaar gezet. Maatschappelijke en geestelijke visies worden nader belicht. Liefde, vertrouwen, vriendschap en spiritualiteit komen aan de orde. De schrijver wil met zijn boek ons inzicht in het geloof verbreden door diepgang te zoeken, passend bij een wetenschappelijke onderbouwing en gericht op vraagstukken van de huidige maatschappij.
Genre: non-fictie; levenskunst

9789402237979


Toon Kuppen – Ja, ik wil : uit het leven van een trouwambtenaar
[Maarn]
Bundel verhalen die een inkijk geven in het leven en werk van een trouwambtenaar. Het huwelijkspaar staat daarin centraal.
Genre: non-fictie; huwelijken

image002


J.E. Landheer – Mathilde Gastmann-Wichers en leprabestrijding in Nederlandsch-Indië en Nederland
[Doorn]
Mathilde Gastmann-Wichers zette zich in het begin van de 20ste eeuw in voor medische en sociale steun aan leprapatiënten, zowel in Indonesië als in Nederland. Dit boek vertelt wat er tijdens het leven van Mathilde Gastmann-Wichers in Nederlandsch-Indië en Nederland aan zorg voor leprapatiënten gebeurde. De schrijver maakte jarenlang deel uit van het bestuur van de Q.M. Gastman-Wichers Stichting.
Genre: non-fictie; lepra; bestrijding


Hans van der Mispel – Tussen licht en donker
[Cothen]
Wat een moment van vreugde had moeten zijn werd een periode van pijn en verdriet. Net voor haar geboorte overleed de dochter van de schrijver. Deze schok verwerkt de schrijver in zijn gedichten.
Genre: gedichten


Hans van der Mispel – Grietje met de lange arm
[Cothen]
In het dorpje Cothen is er begin jaren ‘60 sprake van angst. In het riviertje De Kromme Rijn huist Grietje met de lange arm. Dieren aan de rivierkant verdwijnen onder water. Winters schaatspret eindigt met grote gevolgen. Een paar mannen gaan in de nachtelijke uren met een boot jagen op Grietje met fatale afloop. Niet iedereen in Cothen is het eens met de jacht op Grietje. Voordat de jacht kan worden geopend, zijn er diverse incidenten voorgevallen. De georganiseerde jacht heeft een onverwachts einde tot gevolg.
Genre: fictie [jeugd]


Vian Moo – Meer dan dit
[Cothen]
Bundel gedichten waarin lichtheid en verdieping elkaar weten te vinden. Optimistisch, licht en luchtig.
Genre: fictie; poëzie

9789463650045


Jan Mulder – Major Taylor raast door Nederland
[Maarn]
Verhaal over de eerste zwarte wielrenner Marshall Walter Taylor. Hij was de snelste wielrenner ter wereld. Hij was Amerikaan en zwart en werd ‘de vliegende neger’ genoemd. Hij vloog op zijn fiets door Amerika en door Nederland, waar hij in 1902 duelleerde met de beste vaderlandse wielrenners.
Genre: non-fictie ; wielrennen; geschiedenis

486084


Peterke Oomen – Een dagje kinderdagverblijf
[Rhenen]
De belevenissen van een meisje op het kinderdagverblijf. Ze heeft zwarte haartjes in twee staartjes of twee vlechtjes. Daaraan kun je haar op heel wat tekeningen herkennen. Ze vertelt vanaf de ochtend dat ze gebracht wordt tot aan de avond wanneer ze weer wordt opgehaald, over wat ze meemaakt in haar kinderdagverblijf. Het gaat niet alleen over de standaardindeling van een dag, die juist omdat het kinderen houvast geeft, bijna overal gelijk is, maar ook over van alles daar omheen. Over de grappige dingen die kinderen zeggen, de stoute dingen die ze doen, de reacties van de juffies en nog veel meer.
Genre: prentenboek


Bart van Os – De vrouw met het gele tasje
[Driebergen]
Mark (een werkloze vijftiger) besluit na een lange tijd weer eens naar zijn favoriete stad Londen te gaan. Hij is al jaren mantelzorger voor zijn 93-jarige moeder, die voor tien dagen in een zorghotel kan logeren. Toch eenmaal in Londen loopt de thuis situatie volledig uit de hand, belt zijn moeder hem constant op en treft zij een foute man. Ondertussen duikt er in Londen voortdurend een oude zwerfster op, met een overvolle gele plastic tas. Ze lijkt juist die plekken te bezoeken, die hij ook bezoekt.
Genre: fictie


Ingrid Schoen en Mirjam van Pagée– Samen leven met psychische klachten : Een handreiking
[Leersum]
Psychische stoornissen zoals een depressie, een angststoornis of een burn-out komen veel voor : ruim 4 op de 10 Nederlanders heeft er ooit een gehad. Een psychische aandoening van een van de partners heeft een enorm effect op de relatie. Deze praktische handreiking is geschreven door deze partners, maar ook voor hulpverleners zoals huisartsen, psychologen en therapeuten.
Genre: non-fictie; psychische problemen

9200000079270309


Harry Stegeman – Langs de Nederrijn : natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede
[Wijk bij Duurstede]
Lees- en kijkboek over de rijke natuur, cultuur en ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn en het omringende landschap, van Veluwezoom, Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug tot Kromme Rijngebied en Betuwe.
Het rivierenland bepaalt bij uitstek het gezicht van ons land. De kalm stromende rivier, de slingerende dijken. De intimiteit van de dorpjes achter de dijk, de kerktorens in de verte. De uiterwaarden, de steenfabrieken, de oude veerhuizen. ­
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis

image001


Annet Werkhoven – Aan de Stichtse Lustwarande : bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s – deel 1
[Driebergen]
Deel 1 van de 3 delige serie [deel 3 nnv] waarin zoveel mogelijk bekende en onbekende landgoederen, buitens en villa’s in de omgeving van de Stichtse Lustwarande beschreven worden.
Historica Annet Werkhoven schetst de ontstaansgeschiedenis van de gebouwen en de geschiedenis van de bewoners en gebruikers.
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis


Annet Werkhoven – Aan de Stichtse Lustwarande : bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s – deel 2
[Driebergen]
Deel 2 van de 3 delige serie [deel 3 nnv] waarin zoveel mogelijk bekende en onbekende landgoederen, buitens en villa’s in de omgeving van de Stichtse Lustwarande beschreven worden.
Historica Annet Werkhoven schetst de ontstaansgeschiedenis van de gebouwen en de geschiedenis van de bewoners en gebruikers.
Genre: non-fictie; streekgeschiedenis