Longlist 2019 – Archief

Hieronder staan alle ingezonden boeken, de longlist van 2019.
Bekijk hier de longlist van 2018.


A. Azzouz – Het geheim onder je voeten
(Rhenen)

Zelfhulpboek over hoe je je leven beter kunt begrijpen en je handvatten geeft om jezelf te begeleiden naar een positief leven vol energi, liefde en geluk.

genre: non-fictie; levenskunst

Jan Bakkenes – Project Sylvia: Storm

(Wijk bij Duurstede)

Als in NoordKorea een raketlancering mislukt slaat iemand alarm. De veiligheidsdiensten reageren daar op een aparte manier op. Rond diezelfde tijd stort een SDI-satelliet neer. De blackbox komt in verkeerde handen. Daarop komt de datum voor waarop de MH17 is neergestort. In Israel wordt een onderzoek gestart naar een lek bij de Mossad. Uiteindelijk komt alles bij elkaar. Partijen, zoals de FSB en de NSA zijn hier niet blij mee. Uiteindelijk dreigt een kernoorlog, waar niemand op zit te wachten. Tweede deel van de trilogie Project Sylvia.

Genre: fictie; thriller

Martin Boetselaar – Verstoten

(Wijk bij Duurstede)

Een man die na zijn echtscheiding het co-ouderschap heeft gekregen over zijn twee dochters, belandt in een hevig conflict als zijn ex-vrouw met haar nieuwe partner hem ten onrechte beschuldigt van kindermishandeling

Genre: psychologische roman

Mieke Bouma – Het verhaal van je leven : Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan

(Rhenen)

Zelfhulpgids voor zingeving door het bewust worden van terugkerende levensthema’s in de eigen levensgeschiedenis. De voorbeelden uit de mythologie en hedendaagse verhalen verduidelijken hoe wij meer uit ons leven kunnen halen.

Genre: non-fictie; levenskunst

Stella Damstra – Weg van haar : wat als moederliefde niet vanzelf komt?

(Leersum)

Ervaringen van een adoptiemoeder met onvruchtbaarheid, het adoptieproces en het moederschap. De schrijfster legt haar eigen weg in het moederschap vast. ‘Houden van’ blijkt niet altijd vanzelfsprekend te zijn. Een bijna onbespreekbaar taboe.

Genre: fictie

André Droogers – Speltherapie voor verward Nederland : omgaan met nationaliteit en diversiteit

(Driebergen)


Nederlanders weten niet meer wie ze zijn, laat staan wie ze willen worden. Ze verkeren al geruime tijd in een identiteitscrisis. Modernisering en globalisering zorgden voor nieuwe vormen van diversiteit. De toegenomen individuele vrijheid veroorzaakte uitbundige variatie. Daarnaast kwamen nieuwe Nederlanders binnen, met een eigen identiteit. De nieuwkomers willen meedoen, maar voelen zich afgewezen. De eigenheimers willen zichzelf blijven, maar voelen zich bedreigd.
Wat blijft er bij zoveel diversiteit over van de nationale identiteit? Ieder voor zich, en niet meer God en Oranje voor ons allen? Of zijn André Hazes, André van Duin, André Kuipers en André Rieu nu onze nationale helden?
De auteur, antropoloog, laat in ‘Speltherapie voor verward Nederland’ zien dat iedereen die de eigen werkelijkheid probeert te begrijpen, speelt met betekenissen. Wie keuzes maakt, schept zowel diversiteit als verbondenheid. Alle identiteit, ook de nationale, is het resultaat van een spel met mogelijkheden.

Genre: non-fictie: sociologie

Ingrid Hoogendijk – Ons gaat het in ieder geval nog goed : een Nederlandse familie in Oost-Pruisen 1920-1946

(Driebergen)

Geschiedenis van een Nederlandse familie die in 1922 in het bezit kwam van en landgoed in Oost-Pruisen, daar het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog meemaakte en na 1946 door de Russen werd verdreven.

Genre: non-fictie: geschiedenis

Herman Langeveld en Bram Bouwens – Whisky, wapens en weelde. Daniël Wolf, ondernemer in crisis- en oorlogstijd

(Driebergen)

Biografie van de joodse zakenman Daniël Wolf (1898-1943), die zich opwerkte tot miljonair en een vermogen verwierf door soms dubieuze praktijken in de hout- en wapenhandel.

Genre: non-fictie: biografieën

Vincent Norá – RAAK!

(Doorn)

Bundeling van veertig gedichten die de schrijver in de afgelopen vijfentwintig jaar heeft geschreven. Soms grappig, soms ontroerend en vaak positief. De schrijver geeft hiermee een kijkje in de ziel en beschrijft dit met eenvoudig taalgebruik. 

Genre: poëzie

Vincent Norá – Woestijndiamant

(Doorn)

De hoofdpersonen in deze thriller zijn met elkaar verbonden door een diamant die van hand tot hand gaat in een reeks van emotionele gebeurtenissen. Eenmaal met de diamant in aanraking gekomen, worden zij gedwongen om snel keuzes te maken teneinde de dood te ontwijken. 

genre: fictie; thriller

Ronald van der Pol – De blauwe sleutel

(Wijk bij Duurstede)

De Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden, bekend uit eerder werk van de auteur (1962), onderzoeken een aantal moorden op mannen die als studenten de quasi loge (geïnspireerd op de vrijmetselarij) “De blauwe sleutel’  hebben opgericht. Deze ‘loge’ is uitgegroeid tot een criminele organisatie, waar ook journalist Peter van Kralingen in geïnteresseerd is, die hiermee zijn leven op het spel zet. Rechercheur Van der Linden blijkt meer betrokken dan aanvankelijk gedacht, zo ontdekt Van Dongen.

Genre: fictie; thriller

Marian Rijk – Eeuw in versnelling : hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde

(Leersum)

Geschiedenis van de ontwikkeling van de fiets en de maatschappelijke gevolgen daarvan. Met de nadruk op de Nederlandse fabriek Gazelle en de familie die deze fabriek tot bloei heeft gebracht.

Genre: non-fictie: sociale geschiedenis

Karin Scheffers – Laat je raken, wat je emoties je vertellen

(Doorn)

Praktisch boek dat de verschillende gevoelens inzichtelijk maakt en hun boodschap helder weergeeft. Trainer en coach Karin Steffens geeft ook oefeningen om beter te luisteren naar signalen van je lichaam.

Genre: levenskunst

Margaretha Schokker – 88 Business Healings : voor meer vertrouwen in jezelf, het universum en je bedrijf
(Doorn)

Een boek wat een andere kijk op het leven en het ondernemerschap geeft. Het geeft diepgaande inzichten tot verdere groei in ondernemerschap.

Genre: non-fictie: levenskunst

Niek Schuil-Heemskerk & Tjitske Mosmans – Noni in het winterwoud

(Doorn)

Noni zit heerlijk te dromen wanneer ze opschrikt van een vreemde witte beer. Hij weet de weg naar huis niet meer. Noni gaat met hem mee op zoek naar zijn huis. Een verhaal over onbekende plekken en bijzondere ontmoetingen.

Genre: prentenboek

Roeland Schweitzer – Klem Los op de Waterdijk

(Amerongen)

Tegen het decor van het rivierengebied wordt het verhaal verteld van boerenzoon Erik. Teleurgesteld als de ouderlijke boerderij niet naar hem, maar naar zijn broer Ruud blijkt te gaan, vertrekt hij naar de stad, waar hij kennismaakt met een heel ander leven. In eerste instantie lijkt het hem veel moois te bieden, zoals vrijheid, vriendinnen en seks. Maar het duurt niet lang of hij krijgt met de keerzijde ervan te maken.

Genre: fictie

Marina Steinmann en Inge Boot – Kakeibo : financieel groeien, mindful geld uitgeven

(Leersum)

Een variant op het Japanse gelddagboek kakeibo. Met inspirerende beelden en coachende opdrachten wordt de lezer verleid om bewuster met persoonlijke financiën om te gaan.

Kakeibo is een kasboekje waarin Japanse vrouwen al meer dan honderd jaar dagelijks hun uitgaven bijhouden en waarin zij daarnaast ook hun spaardoelen vastleggen en wat er voor nodig is om deze te realiseren. Quote: ‘door mindful te kijken naar je geld ontstaat er ook bewustzijn over (spaar)doelen die je kunt bereiken’.

Genre: non-fictie: financiële planning

            non-fictie: mindfulness

Korine van Veldhuijsen – Aan het sterfbed : naasten vertellen over een overlijden dat hen diep heeft geraakt

(Doorn)

De auteur, journaliste en schrijfster, laat in dit boek mensen aan het woord over het van nabij meemaken van een sterven en wat dat voor hen betekent. Bijna veertig verhalen van partners, ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden, hospice vrijwilligers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen en artsen vertellen over de laatste levensfase van een dierbare, een naaste. In de meeste van de opgenomen verhalen vindt een toegroeien plaats naar loslaten en sterven, zowel bij degene die gaat sterven als bij de betrokkenen.

­

Genre: non-fictie; sterven; rouwproces

Soraya Vink – Persona

(Wijk bij Duurstede)

Door een mislukte actie is rechercheur Elvira Selas gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen en tijdelijk van de radar te verdwijnen. Na een jaar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze een laatste kans krijgt op de afdeling Zware Criminaliteit.
De zaak waarmee ze start is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart met een Latijnse tekst gevonden. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar?

Genre: fictie: thriller

Cees de Vries – Herinneringen van een ‘Oorlogskind’

(Leersum)

 

Beschrijving van de periodes uit het leven van de schrijver die gekenmerkt worden door tweede generatie oorlogstrauma’s en hoe hij dit alles een plaats weet te geven na toelating van alle emoties. Hij gaat samen met zijn zoon de kampen bezichtigen om alles te kunnen verwerken.

Genre: non-fictie: Tweede Wereldoorlog